суботу, 23 серпня 2014 р.

Про Фестиваль вчительських блогів - 2014

Зображення з сайту Дистанційної Академії ELNIK
  З 16 по 20 серпня 2014 року проходив перший Фестиваль вчительських  блогів,  організований Дистанційною Академією ELNIK.
  Участь у ньому брали  вчителі-предметники, вчителі молодших класів, бібліотекарі, викладачі ВНЗ, викладачі ПТНЗ, працівники управлінь освіти. Кожний міг представити свій блог у 1 – 3 номінаціях:
1. За зручну організацію блогу;
2. За контент;
3. За оформлення блогу.

середу, 13 серпня 2014 р.

Спробуйте розв'язати

   
   
   Щороку кращі учасники Міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру» відпочивають у таборах (м. Яремче, с. Яблуниця Івано-Франківської області, в Лівадії). Для них організовується змістовний відпочинок, а також літні тури математичного конкурсу «Кенгуру», головоломки, гра «Математична карусель» тощо..

    Пропоную і вам спробувати розв’язати завдання «Математичної каруселі» і розгадати головоломки «Кенгуру», які пропонувалися в таборах.

понеділок, 11 серпня 2014 р.

Готуємося до 2014-2015 навчального року

Шановні колеги!
Незабаром розпочнеться новий навчальний рік. Пропоную Вам ознайомитися з інструктивно-методичними матеріалами,що стосуються викладання математики.
Методичні рекомендації про вивчення математики у 2014-2015 навчальному році       (ПОІППО ім. М.В. Остроградського)

Перевернуте навчання

 
Зображення з сайту http://elnik.kiev.ua 
 Вперше про перевернуте навчання та перевернутий клас я почула на вебінарі в Дистанційній Академії
ELNIK. Ми розібрали не тільки основні принципи та користь від перевернутого навчання, а також :        
·         деякі наукові дослідження по застосуванню перевернутого навчання
·         відгуки вчителів (дослідження)
·         дослідження по результатах використанні перевернутого навчання

неділю, 10 серпня 2014 р.

Задачі на зважування

 Задачі на зважування - досить поширений вид математичних  олімпіадних завдань.
У таких завданнях той, хто розв’язує задачу повинен локалізувати предмет, що відрізняється від інших по вазі за обмежене число зважувань. Пошук розв’язування в цьому випадку здійснюється шляхом операцій порівняння, правда, не лише одиночних елементів, але і груп елементів між собою. Розв’язуючи такі задачі не забувайте розібрати всі варіанти. Якщо шукаєте фальшиву монету, то корисно поділити всі монети на три кучки, при цьому кількість зважувань зменшується.

пʼятницю, 8 серпня 2014 р.

Ювілей славного земляка


У 2014 році 03 вересня відзначається 135 років від дня народження Астряба Олександра Матвійовича (03.09.1879 р.) – визначного українського педагога-реформатора, вченого, засновника школи з методики викладання математики, професора, автора підручників, навчальних і методичних посібників з геометрії, алгебри, арифметики, заслуженого діяча науки України (1944), лауреата премії ім. К.Д.Ушинського (1952), нагородженого орденом Леніна (1953), нашого відомого земляка який народився у м. Лубни.

Геометрія в природі

   Подивіться навкруги - усюди геометрія...
Пропоную переглянути цікаві відео про геометрію в природі.


четвер, 7 серпня 2014 р.

Математик зі світовим ім'ям

   Маленький Михайлик більш за все полюбляв вимірювати усе підряд: іграшки, хату, паркан, глибину ями, колодязя. Для цієї мети в нього у кишені завжди лежала мотузка.
   Найбільшим святом була прогулянка з батьками до млина, де він годинами дивився за падінням води, рухом колеса, спостерігав за роботою жорен.

   Мова йде про М.В. Остроградського.

Всеукраїнський семінар координаторів Міжнародного математичного конкурсу "Кенгуру"



  З 2 липня по 8 липня 2014 року в м. Яремче відбувся Всеукраїнський семінар координаторів Міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру». На цей семінар прибули представники всіх областей України, і що приємно відзначити, і представники Криму. Організатори семінару – директор Львівського фізико-математичного ліцею Мар'ян Добосевич та координатор конкурсу в Україні Андрій Добосевич.
  Делегацію Полтавської області представляли методист ПОІППО ім. М.В. Остроградського Гарус І.Б., обласний координатор конкурсу, методист Полтавського ММК Семено Л.Д., методист РМК Кременчуцького району Вишневська П.І., учитель математики Лубенської ЗОШ І-ІІІ ст. Компанієць В.П. і я.  Робота семінару ( звіти, розбір задач, аналіз результатів тощо) поєднувалася зі змістовним відпочинком. Ми побували на екскурсіях, милувалися красою Карпат. Хочу порадити вам блог конкурсу «Кенгуру», який створила Поліна Вишневська. Там ви можете знайти цікаві задачі та розв'язки до них, головоломки та дуже багато корисних матеріалів. Блог ви можете переглянути тут.
 



середу, 6 серпня 2014 р.

Готуємось до нового навчального року

 Незабаром розпочнеться новий навчальний рік. На вас чекає діагностична контрольна робота. Я вам пропоную повторити тему" Розв'язування рівнянь". Для цього перегляньте живі презентації.


 

Колеги, вступайте до Дистанційної Академії ELNIK

Сьогодні, як ніколи, перед педагогами постає  завдання вільного володіння комп'ютерними технологіями та їх використання у навчально-виховному процесі. Багато колег, які активно впроваджують ІКТ, переконані,що саме за цим майбутнє. Як швидко отримати необхідні знання в роботі з комп’ютером та Інтернетом?
     Я вдячна тому випадку, який привів мене на навчання до Дистанційної Академії ELNIK. Спочатку записалася на курс «Флешмоб 3.2  «Навчальні матеріали у відеоформаті». Навчилася створювати відео- та живі презентації. Прослухала багато корисних вебінарів.
    На практиці переконалася, що все чому навчає Олена Вікторівна Єльнікова, дієве. Тому вступила до Цифрового Елітного Клубу Педагогів. Проходжу курс «Блог вчителя».     Якщо Ви бажаєте отримати практичні навички роботи з Інтернет-сервісами для навчання, а також знайти багато друзів, то вступайте до Дистанційної Академії ELNIK
. Це буде лише на користь вашим учням.

Що таке геометрія

                               
           Юний друже !

  Ми з тобою розпочинаємо не просту,але дуже захоплюючу подорож у країну «Геометрія». Геометрія – давня наука, зародження й розвиток її тісно пов'язаний з різноманітною практичною діяльністю людини. Самі того не підозрюючи, люди завжди займалися геометрією… 
   У Стародавньому Єгипті води Нілу щороку затоплювали майже всі земельні ділянки. Єгиптянам доводилося знову і знову їх розмежовувати. А споруджені за 2-4 тисячі років до нашої ери єгипетські піраміди і сьогодні вражають точністю метричних співвідношень.
    Подивись навкруги – усюди геометричні фігури: точки, прямі, відрізки, трикутники, кулі…  Геометрія-наука про властивості геометричних фігур. Не знаючи її, неможливо стати ученим, конструктором, архітектором, дизайнером тощо.
   Геометрія - дуже цікавий предмет. Сподіваюся, що ти в цьому скоро переконаєшся. Бажаю успіху! 

вівторок, 5 серпня 2014 р.

Про що я буду писати







 Мої семикласники починають вивчати алгебру і геометрію. Як виникли та розвивалися ці науки, який вклад у їх становлення внесли відомі вчені-математики? Серед них – відомі  математики Полтавщини: М.В. Остроградський, О.М. Астряб, Ю.О. Митропольський, Л.А.Тумаркін.
    Пояснення навчального матеріалу, домашніх завдань, приклади розв’язування задач - необхідна умова для якісного засвоєння знань. Тому все це буде представлене у вигляді відео- та живих презентацій. Будуть дані зразки тестів,самостійних і контрольних робіт для перевірки знань та підготовки до уроків.
    Щорічно мої  учні - активні учасники Міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру». З 6-го класу приймають участь у олімпіаді з математики. Тому пропонуватиму цікаві задачі підвищеної складності, даватиму необхідні посилання.

   Буду висвітлювати успіхи дітей, їх участь у позакласній роботі з математики.